November klummen 2022

Statsminister Mette Frederiksen har, mens disse linjer skrives, netop afsluttet sin åbningstale til Folketinget.
Som en del af Statsministerens forpligtelser indgår en ”redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.”
Noget af det, vi kan forvente, er en helhedsplan for velfærdssamfundet, der skal række 15 år ud i fremtiden og indeholde alt fra uddannelse, økonomi, løn og arbejdsforhold, tættere samarbejde med offentlige og private aktører, mere frihed til medarbejdere og ledere og mere frihed til borgerne.

Mens der kun antydningsvis blev lagt op til det forventede, snarlige folketingsvalg, kunne vi spejde helt og aldeles forgæves efter nye løfter til udsatte børn og unge i Danmark.
Vi havde dog også været tilfredse med et par gentagelser fra nytårstalen i 2020, hvis intention ingenting fejlede.
Vi kunne have ønsket os en stille bemærkning om, at Regeringen havde lyttet til de mange kritiske kommentarer til det udsendte høringsmateriale vedrørende Barnets lov – og derfor ville gå mere ambitiøst til vaflerne i en 2.0 version.
Den kom så ikke.

Selv om de fleste mennesker er enige om, at hele psykiatriområdet trænger til et markant løft – ikke mindst efter offentliggørelsen af 10 års psykiatriplanen, som hverken brugerorganisationer, eksperter, pårørende eller interesseorganisationer i parentes bemærket har haft meget positivt at sige om, fik det ikke Statsministeren til at love forbedringer, mere sammenhæng og flere penge.
I en ny bog (fra 2/9 2022) af Søren Thomsen, FANGET I NUET AF KLIMAANGST OG HISTORIELØSHED fortæller forfatteren til Politiken (4/9), at ”bogen udspringer af en undren over mig selv og min generation. Vi er en af de generationer, der har allerflest privilegier, men samtidig er vi også den generation, der slår alle rekorder på eksempelvis antallet af psykiske diagnoser, angst og depression«.
Som titlen siger, så er det Søren Thomsens ene pointe, at en af de fortællinger, der præger vores samfund, over en årrække er blevet til en konstant krisefortælling og hvor måske i særlig grad måden, vi omtaler for eksempel klimasituationen, har en stærk appel til frygten.
”Det nytter ikke noget, at den generation, som ejer fremtiden, brænder ud før klimaet.”

Den anden pointe handler om historieløshed.
At unge i dag en del af en generation, som i vidt omfang nyder godt af den frihed, som er resultatet af årtiers kamp for løsrivelse fra normer og traditioner.
Der er i ordets egentlige forstand frit valg på alle hylder.
”Bagsiden af medaljen er bare, at den eksistentielle frihed også fører til en eksistentiel usikkerhed. Fortællingen om, hvor vi kommer fra, er ikke blevet overleveret, fordi det har handlet om kampen for individet i stedet. Derfor er man som ungt menneske fanget i nuet. Og så er det en tung opgave at finde ud af, hvem man er, og hvad man skal”.

I forlængelse af disse to tankevækkende paradokser er det interessant, som jeg skrev i sidste måneds klumme med reference til Per Schultz-Jørgensen seneste bog VENDEPUNKTER, at PSJs bud på svar på de komplekse spørgsmål og problemstillinger, som psykiatriområdet kaster af sig, handler om praksis, plads og deltagelse i fællesskaber og etablering af en ny grundfortælling.
Det kinesiske tegn for KRISE betyder NYE MULIGHEDER.
Lad det være et håb, at der ud af den krise som Danmark og verden befinder sig i, må vokse fortællinger frem, som skaber mening og retning for både de lige og de skæve. Og dem midt i mellem, så alle får del i håbet om nye muligheder.

I den forbindelse hilser vi et nyt projekt fra en af vores relativt nye samarbejdspartnere velkommen.
I regi af NUBU, som er professionshøjskolerne i Danmarks forskningscenter om børn og unge i udsatte positioner, er man i gang med at undersøge en række forhold, der vedrører køn og seksualitet blandt børn og unge på bosteder.
I FADD har vi netop i dag givet sparring og opbakning til den forskergruppe, der skal stå for undersøgelsen.
Vi beder jer tage godt imod undersøgelsen, der udsendes snarest til alle bosteder i DK.

Vi ved, at temaet KØN & SEKSUALITET bliver drøftet på vores område; mange børn og unge ønsker enten som et led i deres identitetsdannelse eller som en reaktion på oplevelsen af at være fødte i den forkerte krop at få mere viden om seksuelle og kønsmæssige præferencer som eksempelvis kønsskifte.
Vi ser frem til at blive klogere på en af de tendenser, som vi ser på vores område og som nogle steder ser ud til at kunne repræsentere mere eller mindre blinde faglige pletter fordi dette felt er forholdsvist ubelyst af såvel praktikere som forskere.

Apropos blinde pletter, så deltog jeg for nyligt med et oplæg på Socialtilsyn SYDs årsmøde og medbragte ønsket om, at tilsyn og tilbud skal blive bedre til at spille hinanden gode.Herunder at turde at holde vores udfordringer op mod lyset og lede efter fælles løsninger.
Hvilket naturligvis gælder både dem der kontrollerer og dem der bliver kontrolleret fordi den fælles præmis i mødet er dialogen og det fælles ønske om at løfte kvaliteten på vores område.
Det er mit indtryk, at budskabet blev vel modtaget af såvel tilsyns- som tilbudsfolk.

Hvis ikke Mette Frederiksen ville tale om valg, så vil jeg…
På vores generalforsamling 23/11 – midt i vores årsmøde – har vi valg til bestyrelsen i FADD.
Vi har netop udsendt valgoplysninger til vores medlemmer, og jeg opfordrer hermed alle til at overveje opstilling.
Man eksekverer ved at benytte de vedhæftede stillerlister.

TIL ORIENTERING:

  • Vi arbejder stenhårdt
  • Vi blander os i det meste af det, der vedrører det specialiserede socialområde for udsatte børn og unge
  • Vi er fagligt stærkt fokuserende/fokuserede
  • Vi udvider løbende vores netværk
  • Vi møder forberedte op, når nogen kalder på os, og det vi ved noget om
  • Det hænder, at vi har det sjovt